top of page

BLOG | Teksten optimaliseren voor Google

Bijgewerkt op: 3 jul. 2019Optimaliseren van teksten


Wat doet Google?

We beginnen met een paar basale begrippen over zoekmachineoptimalisatie. Dan volgt een uitleg over de teksten zelf. Met het Format zoekmachinevriendelijke teksten kun je vervolgens verder de diepte in.

Wat doet Google met jouw website? Een zoekmachine voert drie taken uit:

1. 1.Content vindbaar maken, een zoekmachine moet erdoor heen kunnen spideren, ook wel crawlen genoemd.

2. 2.Content opnemen, het indexeren.

3. 3.Content rangschikken; ranking aan de hand van een algoritme.

Het algoritme dat Google (en andere zoekmachines) inzetten om de ranking te bepalen, is Het Grote Geheim; dat bovendien regelmatig verandert. Wat je kunt doen om de ranking te verbeteren, maar ook het spideren en indexeren te vergemakkelijken, dat heet zoekmachineoptimalisatie.

Wat is zoekmachineoptimalisatie?

Zoekmachineoptimalisatie bestaat vaak uit kleine aanpassingen aan onderdelen van jouw website. Deze wijzigingen lijken op zich misschien weinig voor te stellen, maar in combinatie met andere optimalisaties kunnen ze een aanzienlijk positief effect hebben op de gebruikersvriendelijkheid van jouw site en de prestaties in ‘organische zoekresultaten'. Organische zoekresultaten zijn de resultaten die Google geeft nadat je in het zoekscherm enkele zoekwoorden hebt getypt. Het zijn dus de zoekresultaten die Google schijnbaar spontaan geeft. Daarnaast heb je betaalde zoekwoordresultaten (Google Adwords), die door SEA (search engine advertising) gegenereerd worden. De advertenties kortom, die bovenaan en rechts van de organisatie zoekresultaten verschijnen. Daarover gaat dit niet. Al hangen SEO en SEA wél samen. Een SEO/SEA-expert kan je daar alles over vertellen.


Zoekmachineoptimalisatie bestaat grofweg uit drie onderdelen:

1. 1.Optimalisatie van de structuur van de site en van de pagina's van de site. Ofwel OnPage-/OnSite factoren.

2. 2.Maximalisatie van externe en interne links. Ook wel link building genoemd.

3. 3.Optimalisatie van de teksten.


Over de eerste twee onderdelen gaat deze handleiding niet, die vallen over het algemeen buiten de scope en expertise van degene die verantwoordelijk is voor de teksten. Wellicht huurt jouw organisatie daarvoor een SEO-expert in. Optimalisatie van teksten hangt er echter wel nauw mee samen. Het is dus raadzaam met anderen samen te werken aan het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Waar nodig zullen we in deze handleiding wel refereren aan de eerste twee onderdelen, wanneer er een directe link is met tekst.


En dan nu: optimalisatie van teksten

We vallen met de deur in huis: schrijf teksten voor de doelgroep van jouw site: de gebruikers. Voor hen moet de tekst uniek en relevant zijn, we kunnen het niet genoeg benadrukken. Als dat het geval is, zal Google jouw site hoog waarderen.


Als je een woord vet drukt omdat het moet opvallen voor de gebruiker; dan kun je dat zeker doen. Doe je het echter omdat het moet opvallen voor de zoekmachine, dan val je al snel door de mand. Alles wat je doet moet bijdragen aan de leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van een tekst respectievelijk de site. Een tekst met veel vetgedrukte woorden is dat niet en roept eerder irritatie op dan dat het de leesbaarheid vergemakkelijkt. En dus zegt Google: weg ermee. Doe je het een enkele keer, met dat ene belangrijke woord? Dan help je wellicht de snelscannende bezoeker van jouw site en die weet daardoor dat hij bij jou moet zijn. Dat is dus prima.


Inspelen op zoekwoorden

Hetzelfde geldt voor het veelvuldig strooien met zoekwoorden. De woorden dus die mensen intypen als ze in Google naar informatie zoeken. Als je zo'n SEO-specialist hebt die je aanraadt om een zoekwoord minimaal tien keer per pagina op te nemen: doe dat niet zonder meer! Ook schrijver dezes maakt het nog regelmatig mee: het idee dat het heel veel herhalen van zoekwoorden de ranking verhoogt. Het heet keyword-stuffing of -spamming en daarvoor geldt hetzelfde als voor spam in je mailbox: het irriteert. En dat vinden gebruikers en dus Google niet leuk.


Dat neemt niet weg dat het raadzaam is om een beetje met synoniemen te stoeien. Als je dus weet op welke zoekwoorden veel gezocht wordt, dan zoek je natuurlijk wel even naar synoniemen en dan verwerk je ook die in de tekst. Hoe doe je dat? Lang leve de gratis tools van Google Adwords: kijk onder hulpprogramma's en analyse en je weet meteen welke zoekwoorden in trek zijn en waarop veel wordt gezocht door jouw doelgroep. Hieronder volgt een uitleg hoe dat werkt.

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page